Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-18, 12:47
Ja u siebie mam bazalt i krewetki wyglądają na nim bardzo ładnie, szczególnie wybarwione samiczki.
Karma - pokarmy sztuczne, owoce (np. banan), gotowane warzywa (np. marchew, groszek), możesz popatrzeć na różne oferty internetowe z pokarmami stricte dla krewetek (niektóre nie są takie tanie).
Leki - im mniej zbędnej chemii w akwarium tym lepiej. Ja nic nie leję prócz dosłownie 5 kropelek nawozu dla roślin dziennie.
Rośliny - najpierw napisz jakie planujesz światło, a potem doradzimy
Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2010-02-18, 13:21
Hmm dowiedziałam się, że najlepiej nie mieć zwartek(cryptocoryn) i anubiasów.(od Maola i Marthineza)
Dla kreweci bardzo ważny jest mech, i rośliny drobnolistne, Krewetki lubią korzenie, szczeliny w kamieniach, bardzo lubią też liście(dębu i ketapangu)
Podłoże piaseczek jest bardzo dobry dla kreweci(łatwiej im go przeczesywać)
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-18, 13:25
Moim skromnym zdaniem przy takim świetle będą rosły takie rośliny jak np.:
- mchy
- wątrobowce
- microsoria
- rotala indica
- limnophila aquatica, sessiliflora
- cabomba
- wywłócznik rdzawy
- wywłócznik zielony
- rogatek
- najas
- nurzaniec
- marsilea
- duży heniu
- heteranthera
- ludwigia repens, zielona
Ogólnie przy takim światełku jest już pole do popisu. Najlepiej zrób tak - wypisz jakie rośliny najbardziej CI się podobają, a my damy wskazówki
Pamiętaj, że krewetki lubią drobnolistne rośliny
Wysłany: 2010-02-18, 13:35
Oj mchów jest wiele, a przy okazji to według mnie najpiękniejsza ozdoba każdego akwarium.
No ale do rzeczy: flame, jawa, taiwan, peacock, erect, christmas, stringy, willow, milimeter, mini jawa,mini taiwan, phoenix, creeping, brazil, spiky, etc., etc.
Ostatnio zmieniony przez blue_betta 2010-02-18, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
Chciałbym na tył baniaka dać nurzańca, a na przód lileopsis brazylijski lub nowozelandzki, chciałbym jakieś mchy na bok akwarium i pomiędzy kokosami dać jakieś roślinki....
_________________ Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź !
NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!!
Wysłany: 2010-02-18, 13:38
Czyli bardziej taka roślina drugoplanowa?
Jeżeli będziesz pilnował to w kępce fajnie powinny się prezentować np. rotala indica, limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma tworząc przy tym bardzo fajne tarasy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.