Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-16, 16:46
Jeżeli na początek to polecam babaulti, red cherry, yellow, white pearl - są mało wymagające, ale uwaga - krzyżują się. Dlatego wybierz na start jeden gatunek, np. Yellow. Kiedy oswoisz się z krewetami pomyślimy o bardziej wymagających (np.crystal red)
Rybki jakie mogą żyć z krewetkami to: microrasbora galaxy, rasborka plamista, neon innesa (wiem, że bercia pisała po moim poście, że to niedobry pomysł, ale ja trzymałem iabsolutnie nic się nie działo...), kirysy pigmejki, pandy. Oczywiście nie wszystko na raz.
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-16, 18:40
Ja zamiast gupików dałbym dodatkowo 5 sztuk neonów- gupiki mnożą się tak szybko, że chwila naszej nieuwagi skutkuje narybkiem gupików w liczbie milionpięćsetstodziewięćset i ciągle będą się mnożyć.
Krzyżówki według mnie nie wyglądają atrakcyjnie szczególnie skrzyżowanie WP+RC.
Nie zapomnij o możliwie jak największej ilości mchów i roślin drobnolistnych dla krewetek.
EDIT: Zamiast kirysów spiżowych dałbym 5 piskorków (o ile nie masz ostrego podłoża) ewentualnie otosków, z tymże mając otoski musisz uważać na parametry wody w baniaku.
nie dawaj do krewetek neonów no chyba, ze zielone inneski zrobia sobie z nich posiłek takie małe dziady a jednak kąsaczowate
Niby czemu? Ja mam red cherry i 16 neonow , TH tez ma neony i niezliczone ilosci RC.
Co do krewetek ,na początek polecał bym Red Cherry ,chyba najłatwiejsze do hodowli i rozmnazania itd.
Razbora klinowa ,neon inesa, otoski te rybki z kreweciami moim zdaniem by spokojnie dzieliły swoj kawalek natury.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-17, 17:32
matrix82 napisał/a:
Niby czemu? Ja mam red cherry i 16 neonow , TH tez ma neony i niezliczone ilosci RC.
Ot taka teoria.
Też mam ineski i multum redek razem.
Neonek lubi czasem skubnąć larwę krewetki, ale tu nie ma wyjątku i to samo zrobi w zasadzie większość ławicowych. W każdym razie nie zmniejsza to znacząco populacji krewetek.
matrix82 napisał/a:
Np.
10 Red Cherry (tak na początek)
4-5 Otosek
ok. 10 neonow lub razbory klinowej
Tu bym bardziej zaszalał i dał z 25 sztuk neona.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Wysłany: 2010-02-17, 20:12
Ja jeszcze napiszę - myślę, że zamiast neona równie dobrze mogą być kardynałki chińskie (są wielkości neona innesa) - bardzo sympatyczne, radosne rybki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.