Wysłany: 2010-06-13, 10:01 Ślimaki - jak się ich pozbyć z akwarium
Witam
W jednym z moich akwarii pojawiły się ślimaki- musiałem widocznie przynieść ich kokony na jakiejś z roślin. Mam pytanko jak można się ich pozbyć.
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-06-13, 10:03
Jeżeli masz ich nadmiar, to mogą zostać zjedzone przez innego ślimaka, o nazwie Anentome helena, popularnie zwanego Helenką.
Ślimakami też żywią się bocje wspaniałe, ale one robią większe zamieszanie no i litraż akwarium musi być spory.
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2010-06-13, 11:18
Klara napisał/a:
Jeżeli masz ich nadmiar, to mogą zostać zjedzone przez innego ślimaka, o nazwie Anentome helena, popularnie zwanego Helenką.
Ja jednak sceptycznie będę do nich podchodził, bo u mnie, ich tępo jest zabójcze,
ślimaki do zabicia są jak bolidy, a helenki jak Czesiek z pod kiosku jadący na Wigry 3
Ponadto, nie zauważyłem, alby helenki jadły ikrę co jest nie wątpliwa zaletą bocji.
Ale stanowi ona ograniczenie do większych zbiorników. Chociaż, ja zastanawiam się nad kupieniem bocji, do malutkiego jak na nią akwarium wpuszczeniu ją na tydzień, a potem odsprzedaniu komuś.
Cena też elegancka, bo szybka bocja kosztuje 10zl tyle samo co 2helenki mozolnie pełzające po akwa.
Ja miałem kiedyś preparat w którym moczyłem rośliny i ślimaki gineły, a kamienie gotowałem w wodzie z solą ( przeprowadzałem dezynfekcje akwarium). Tylko ryby trzeba odłowić. To było skuteczne ale nie pamiętam nazwy tego preparatu.
piotrekf
Imię: Piotr Pomógł: 3 razy Wiek: 46 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 48 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-06-13, 15:05
Też walczyłem z ślimakami (bezskutecznie) Gdy zacząłem zakwaszać wodę co2 problem się sam rozwiązał. Ślimaczki są ale w znikomej liczbie, skorupki mają bardzo kruche i młodociane są przysmakiem neonek. Więc do wieku dorosłego chyba żaden nie dożywa. Nie widzę młodych ślimaków. Są tylko niedobitki z poprzednich miotów
Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł Pomógł: 84 razy Wiek: 16 Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 1947 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-06-13, 20:44
Helenka wbrew pozorom szybko pozbywa się ślimaków z akwarium , sam musze je ciągle dokarmiać ślimakami z drugiego akwa Do tego są dekoracyjne i nie drogie
Wysłany: 2010-06-13, 21:38
pavelek napisał/a:
Helenka wbrew pozorom szybko pozbywa się ślimaków z akwarium , sam musze je ciągle dokarmiać ślimakami z drugiego akwa Do tego są dekoracyjne i nie drogie
polemizowałbym, no chyba, że masz z 30 tych "bestii"
Czy te helenki szybko się rozmnażają? Czy aby nie będę miał z nimi później problemów ?
wolfik
Imię: Marcin Pomógł: 7 razy Dołączył: 04 Mar 2007 Posty: 104 Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-06-15, 17:51
U mnie 10 Helenek rozprawiło się z wielką kolonią zatoczków w 70 litrach w 2 miesiące.
Na chwile obecną muszę je dokarmiać zatoczkami z innych akwariów
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.