Wysłany: 2010-09-03, 12:39 Ślimak, zjadający zgniłe rośliny, nie tykający zdrowych.
Cześć. Mam pytanie. Jaki ślimak zjada zgniłe rośliny, nie tykając tych zdrowych?. Fajnie byłoby, gdyby nie tknął też świderków. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-11-04, 11:56
maradona napisał/a:
Ampularia
Dokładnie jeden z najtańszych i najbardziej żarłocznych ślimaków tylko nie polecam więcej jak jednej ampularii w akwarium, chyba ze co 2-3 dni masz ochotę przeglądać pokrywę i wszelkie miejsca akwarium wystające ponad powierzchnie wody bo nikomu nie polecam plagi tych ślimaków w akwarium (minimum to 150szt z jednego złożenia jaj)
berkov napisał/a:
a świderki nie jedzą w ogóle roślin ?
świderki jedzą tylko pokarm z dna lub ten zakopany w dnie
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-11-04, 15:52
A według mnie, cała ta dyskusja nie ma większego sensu. Zdrowe, silne rośliny nie mają zgniłych części. W dobrze utrzymanym akwarium, z właściwym oświetleniem, nawożeniem itp. wogóle nie ma tego problemu - i ŻADNE ślimaki nie są do tego celu (jak również do celów np. glonobójczych potrzebne).
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
aidi
Pojemność:: 50l w przybliżeniu :/
Imię: Gosia Pomogła: 36 razy Wiek: 23 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 900 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2010-11-04, 17:21
jednak czasem się przydają, ja mam ampularię (a dokładniej 13 szt od 4 dni) wcześniej miałam 2 ale jedna padła w związku z czym kupiłam większy pakiet, jeżeli poświęca się te 15 min uwagi dziennie na akwarium to ampie nie mają jak się rozmnożyć, kładka jajowa jest widoczna a wyklucie następuje po 2-3 tygodniach, polecam szczerze te ślimaki
co ważniejsze- do akwa sprowadziłam ,, grymaśną roślinę" z grupy mało wymagających, niestety nie zaaklimatyzowała się mimo CO2, nawozu, i kulek gliniano torfowych, zaczęło się gnicie, gubienie liści i już chciałam ją wywalić ale zasmakowała ampiom , i robią z badziewiem porządek a zdrowych liści nie ruszają,
fakt powinnam zmienić światło ale jeszcze nikt mi nie powiedział jakie dodać (wiem że to kryptoreklama ale zapraszam do mojego wątku w sprzęcie )
a co do samych ampi- sa to bardzo żywe, ładne,szybkie i glonożerne ślimaki i po za czystym celem praktycznym mam je również z celów estetycznych
_________________ Hotel Dla Zwierząt WESOŁA SFORA zaprasza gości w swoje progi
tel 508- 546-594 adres Gdańsk ul Otomińska 45C MAMY WOLNE MIEJSCA
Zdrowe, silne rośliny nie mają zgniłych części. W dobrze utrzymanym akwarium, z właściwym oświetleniem, nawożeniem itp. wogóle nie ma tego problemu
Taaak, pomarzyć zawsze można A co do tych glonów, to bym bardziej przychylała sie do tego, że nie ma ich w "idealnych" zbiornikach, a nie "dobrze utrzymanych"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.