Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: D4ni3l
2007-07-01, 18:47
Ślimaki!
Autor Wiadomość
#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2008-03-07, 15:25   

Nie, bocje kubotai nie mogą być trzymane w tak małym zbiorniku. Wyłów tego ślimaka jak najszybciej i obserwuj uważnie, czy nie masz kolejnych.

neonek95 
Bojownik Frodo xPP

Pojemność:: 23l
Imię: Aneta
Wysłany: 2008-03-07, 17:38   

Jak narazie zauważyłam tylko jednego. Mam nadzieję, że nie będę miała ślimaczej epidemii :-x

elsaper 

Pojemność:: 200
Wysłany: 2008-03-07, 17:53   

Ja jak zobacze w 240L slimaka to normalnie jakas KW :P

lesek 
fish boy(:

Pojemność:: 54l
Imię: Dawid
Wysłany: 2008-03-12, 06:39   

matmax426 napisał/a:
ktoś powiedział kiedyś że nauczył swoje ryby jeść ślimaki: rozgniatał je palcem i dawał rybom, ale nie pamiętam jakie miał ryby, ja ucze takich sztuczek swoje mieczyki. jak mi się uda to zawiadomie :-)

Rzeczywiście był taki koleś który rozgniatał ślimole a jego ryby to zjadały(musiały być głodne)

[ Dodano: 2008-03-12, 06:43 ]
...Ale skorupki przecież powiększają twardość wody a niektóre ślimole jak się rozgniecie to puszczają krew.

pavelek 
KrEjZooL

Pojemność:: 80l+25l+12l
Imię: Paweł
Wysłany: 2008-03-12, 19:57   

Też tak zrobiłem pare razy neony wydłubywały ciało z skorupek. :lol:

cmepro 

Pojemność:: [20L] Green Tank [12L] prace trwają
Wysłany: 2008-04-20, 00:34   

ślimaki... kiedyś miałem akw. 100 l. i miałem ten sam problem, przyniosłem je pewnie z roślinką ze sklepu. Strasznie mnie irytowały :/ Jak zaczęło być ich gęsto postanowiłem z nimi walczyć! Mój sposób... "moje" ślimaki miały to do siebie że lubiły ciemność, wieczorem gasiłem światło na 5 min. a one w tym czasie wyłaziły z kryjówek i właziły na szyby roślinki itp, wtedy wystarczyło je wyłapać i unicestwić (sposób wybierz sobie sam...). Wiem że to jak Syzyfowa praca ale... po kilku takich razach udało sie :-) ani jednego ślimaka nigdy więcej nie miałem. Nie wiem czy jest jakiś skuteczniejszy sposób.

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Wysłany: 2008-04-20, 06:52   

Zbieranie ślimaków to doraźny mało skuteczny sposób, do zastosowania tylko w małych akwariach. W większych zbiornikach po prostu..niewykonalny.

cmepro 

Wysłany: 2008-04-21, 22:36   

maol napisał/a:
większych zbiornikach po prostu..niewykonalny.
fakt mało skuteczna metoda na duże zbiorniki ale w mojej 100 mi sie udało w ten sposób, nie powiem nie była to bułka z masłem, długie wieczory siedzenie przed akw. i czekanie ile wyjdzie ile złapie ile zobaczę, po tej akcji powiedziałem sobie.... NIGDY więcej ślimaka w akw. poza tym nie podobają mi sie. Co mogę polecić żeby nie mieć ślimaków... wiadomo w kranie ich nie ma żeby było przyklejone do rybek ze sklepu też nie słyszałem a biorą sie z roślinek, kupujesz roślinkę w sklepie nawet jak nie widać ślimaków mogą byś złożone jajeczka na liściach, sadzisz takie a za jakiś czas masz ślimaczki, co z tym zrobić... różnie, jedni myją rośliny przed włożeniem do akw. (nie wiem czy dla roślin jest to dobre) inni szczegółowo je oglądają. Nie jestem w stanie powiedzieć na ile są to skuteczne metody ale zawsze coś ;-)

JARA 

Imię: Brak
Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-04-21, 22:45   

U siebie ślimaki zlikwidowałam dwoma kolcobrzuchami. Dzis czekam na nowa dostawe slimakow z Warszawy ;)

cmepro 

Wysłany: 2008-04-21, 23:41   

no proszę szkoda że Cię nie znałem jak miałem taki problem :D

hodowca_rybek 

Imię: BD
Wysłany: 2008-04-22, 08:42   

Nie wiem na ile jest to skuteczne, ale przed włożeniem roślin do akwarium robie im kąpiel w siarczanie miedzi i jeśli mam dodaję saletre potasową. Są to nawozy dla roślin, więc nic im nie zrobią, natomiast ślimaki nie wytrzymują dużych dawek.
Zrobiłem taki eksperyment, jak szybko zdechnie ślimak. Umieściłem po ślinaczku w trzech naczyniach, w których było ok. 40ml wody. Do pierwszego wlałem jedną kroplę kwasu siarkowego akumulatorowego. Du drugiego rozcieńczony roztwór siarczanu miedzi (płaska łyżeczka na 20ml wody). Do trzeciego saletre potasową (podobne stężenie co poprzednio).
WNIOSKI: Ślimak najszybciej zszedł w kropi kwasu - niemal natychmiast, może 2 sekundy. W siarczanie miedzi męczył się ok 10 - 20 sekund. W saletrze dułużej, bo prawie minutę.
Najlepszy więc byłby kwas, ale niestety może zniszczyć rośliny. Zatem optymalnym rozwiązaniem jest płukanie zapobiegawczo roślin w siarczanie miedzi.

marcinpoz6 

Wysłany: 2008-05-12, 14:22   

proponuje trzcinowca
tyle tylko ze poza slimakami wytepi wszystko ponizej 5 cm dlugosci:)

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Wysłany: 2008-05-12, 14:28   

Chyba trzciniaka... czyli rybę z gatunku Erpetoichthys calabaricus syn. Calamoichthys calabaricus, ale spotyka sie też nazwę trzcinnik :-)

Trzcinowiec (Donacospiza albifrons) to... ptak :hyhy:

#RAMZES 

Wysłany: 2008-05-12, 18:33   

lesek ja uczyłem ryby zjadania ślimaków jednak z moich obserwacji wynika że najlepiej po bicjach spisują się pielęgnice i pyszczki gdyż potrafią zjadać ślimaki mieczyki gupiki i inne "maleństwa" nie są w stanie rozłupać twardej skorupy jednak skutecznie męczą ślimaki uprzykrzając im życie, a co do tego że ryby były głodne to tylko zdanie niektórych osób w przeciwieństwie do tych mądrali ja karmie ryby tylko i wyłącznie żywym pokarmem i mają go pod dostatkiem przez cały dzień.

bercia289 
wredota ;P

Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta
Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2008-05-23, 15:16   

czym je karmic by nie zjadaly roslinek??? ja karmie swoja plage lisciami salaty ale pomaga na dzien, po prostu znudzilo mnie wylawianie itd a zauwazylam ze woda tak szybko nie metnieje glonow jest mniej i filter jest bardzo czysty nie ma kupek rybich, wiec po co zwalczac jesli widze taka poprawe w akwa niz jak ich nie bylo?Huh? jedna wada zjadaja tez roslinki;/ i czym moge je jeszcze dokarmiac?Huh?
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Odpowiedz do tematu