Ostatnio zauważyłem w moim akwa małe ślimaczki, natychmiast je wyciągnąłem. Nie wiem skąd mogły się wsiąść bo nie mam żadnego ślimaka kupionego. Ślimaków jest coraz więcej i występuje na gruncie (tylko jeden pływał na powierzchni).
Doradźcie mi co robić żeby te ślimaki zniknęły!!
Jak kupujesz rosliny musisz je dokladnie sprawdzac bo czesto jest na nich przezroczysta ikra slimakow.A co do tepienia,to ja poprostu wybieralem je oraz niszczylem ikre jest to nieco mozolne ale mi sie udalo w 100 % :lol:
Ale ja niezbyt widzę tą ikrę, a rośliny nie mogły przynieść ślimaków bo ja kupowałem takie co od razu facet wyjął z kawa w którym były rybki, całe akwa urządzone itd.
NA 100% były, przenoszenie ślimaków przez rośliny jest najbardziej popularnym szposobem ściągnięcia na siebie plagi nieporztytecznych ślimaków. Bojci nie hoduje się w małych zbiornikach a musi ich być stadko, wię i tak odpada.
_________________ Pozdrawiam Dominika
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Gaber [Usunięty]
Wysłany: 2007-06-24, 10:48
Ślimaki i ich ikrę łatwo można zwlec głównie poprzez rośliny.
Od kilku lat moje akwa nie uświadczyło żadnego ślimaka do czasu kiedy to dokupiłem wgłębkę.Przed włożeniem do akwa po mimo że ją dobrze wypłukałem i tak po tygodniu pojawiły mi się na szybie małe ślimaki rozdętki które natychmiast unicestwiłem palcem.
Akcja trwała przez 2 tygodnie uwięczona sukcesem.
Ponoć kąpiel nowo zakupionej roślinki w nadmanganianie potasu przez 30 minut zdaje egzamin ślimakobujczy.
Tak taka kompiel pomaga, ja nie robę kompieli ale bardzo dokładnie oglądam roślinkę, usuwam uszkodzone liście i płukam pod bierzącą wodą, mam akwarium od roku i jeszcze nie małam ślimaków ( oprucz ampularii czy świderków ale to co innego )
_________________ Pozdrawiam Dominika
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Pojemność:: 82l
Imię: mat
Nazwisko: mam :) Pomógł: 61 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 1486 Skąd: Skarżysko Kamienna
Wysłany: 2007-06-25, 15:14
ktoś powiedział kiedyś że nauczył swoje ryby jeść ślimaki: rozgniatał je palcem i dawał rybom, ale nie pamiętam jakie miał ryby, ja ucze takich sztuczek swoje mieczyki. jak mi się uda to zawiadomie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.