mam 6 bocji a ślimaków też mnóstwo nie walcze znimi tylko przy podmianie wody ściągam wode odmulaczem bez sitka i wyciągam ich mnóstwo przy każdej podmianie przez następne pare dni ślimaki się nie pokazują a potem od nowa buszują po szybach bocje niby grzebią w kamieniach ale już nie jestem pewna czy one je jedzą czy nie
[ Dodano: 2007-12-26, 21:48 ]
ktoś kiedyś na forum pisał o sposobie na marchewkę ale moje ślimaki to nie jedzą takich rzeczy bo przez noc na marchewce był jeden ślimak ale za zo mnóstwo na szybie wyglądało to tak jakby bały się tej marchewki
niby całe czas grzebią w kamieniach ale kto to wie czy one je jedzą czy nie przy podmianach raczej nie widać aby było ich jakoś mniej
mam jaszcze jedno tak około30l akwarium gdzie mam młode molinezje i gupiki i tam taż mam ślimaki ale dużo większe ale już nie mam siły z nimi walczyć
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-12-27, 22:51
ampularie są dobre na ślimaki, u mnie jedna się rozprawiła z plagą zatoczków. Z tego co się domyślam, wyjadała jajeczka limaków i ich nie przybywało, a ja wyławiałem co większe...
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
czyli ślimaki są nie użyteczne ? ja mam ich dużo i ładnie wyglądają .Czyli one szkodzą mojemu akwarium ? bo zawsze mi sie wydawało ze mi je jakby czyszczą z glonów xD
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-29, 11:00
Zależy jakie ślimaki. Ampularie są pożyteczne i ładne. Świderki też czasami "mają zastosowanie" -przekopują dno. Ale jak masz najpospolitszego zatoczka w ilościach tysięcy sztuk - ani to ładne, ani pożyteczne
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-02-05, 15:19
To mi wygląda na jakieś zatoczkopodobne. Pozbyłbym się - za kilka dni bedziesz ich miał kilkaset, jeżeli to Twoje akwarium...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
croc
Pojemność:: 25,72,120,540
Imię: Grzegorz Pomógł: 137 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 1550 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-02-05, 16:39
nie wiem jak się te ślimaczki nazywaja, ale mnożą się na maxa. Takich własnie wyciągałem dziesiątki (dziennie) z jednego akwarium i wrzucałem do drugiego, bocjom na pożarcie. Czyściły wszystko. O dziwo, populacja ślimaków w akwarium, w którym się rozmnażały zmalała i nie rośnie. Ale myślę, że jest to raczej za sprawą miliona krewetek, które w tymże akwarium się mnożą i czyszczą ze wszystkiego co jadalne.
Pojemność:: 200L / 25L
Imię: Karol Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 112 Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-02-22, 18:25
Niestety problem ślimaków spotkał i mnie... i mimo, że moje bocje sobie z nimi jako tako dają radę, to niestety za tłem strukturalnym zamieszkało takie małe stadko, które produkuje 24/7 nowe i nowe ślimaki (bocje niestety tam ich nie zjedzą)... i tu pojawia się pytanie...
Jakiego środka chemicznego mam użyć by się pozbyć niechcianych gości?
Zaznaczam, że może być to środek silnie działający (ryby dam do innego akwarium na czas kuracji )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.