Pojemność:: 120l
Imię: Maciek
Wysłany: 2008-03-18, 13:29
Moja bocja jakoś się nie załamała, a sama jest już chyba od 3 lat , no ale nie o tym mowa.
Głównym i najskuteczniejszym mordercą ślimaków w moim akwarium okazał się filtr, który wciągał jajeczka z tym cholerstwem i przy czyszczeniu miałem w nim ich setki.
Bocja zchrupywała je też zawzięcie i łatwo to rozpoznać przy głośnym chrupaniu, które słuchać z daleka (tzn, w całym pokoju gdzie znajduje się akwarium).
Są to pożyteczne ślimaczki, bo przekopują żwirek usuwając beztlenowe strefy, zjadając glony i rózne rybkie brudy, niestety za szybko się mnożą :roll:
Pozdrawiam
KBum
Pojemność:: 28l
Imię: Staszek Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 57 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-03-30, 22:53
Ja "zadusiłem" ślimaki - przerzułem część roślin do malutkiego akwarium słabo oświetlonego, bez filtru i grzałki ... po 3 miesiącach (o ile dobrze pamiętam) żaden nie przerzył.. i zmiana roślin połączona z gruntownym czyszczeniem akwarium.. było po problemie.
Próbowałem wcześniej z 2 krewetkami (nie pamiętam jakie to były). Na początku było oki (mordowały je, wyciągały i zjadały), ale potem zakosztowały w rybkach i dostały eksmisję do oddzielnego akwarium...
A obednie znowu wróciły... z kranówką albo sałatą... mam obecnie 2 albo 3 gatunki jedne standardowe przybłędy, a drugie jakieś takie chyba bez muszli.
Chyba sobie daruje walkę z nimi... może filtr albo marchewka conajwyżej...
Kurde, kupiłem Ampularię, wczoraj ją wrzuciłem do akwa... dziś się budzę a malych ślimaków nie widać prawie wcale. Chyba się schowały czy coś... bo raczej niemożliwe żeby Ampularia je zjadła (wczoraj widziałem jak wlazła na mniejszego ślimaka i nic z nim się nie stało- był nadal gdy większy krewny z niego zlazł )?
może to dlatego, że przekręciłem filtr w akwa i jest inna cyrkulacja wody, więcej tlenu... i pozłaziły z góry w jakieś zakamarki? A miałem od dziś je wyławiać, żeby Ampularia zjadała ich jajeczka, co by wykończyć draniów
no i jestem kolejnym "farciarzem" ktory dostal w gratisie od innego akwarysty w prezencie slimaki...
wczoraj obserwujac akwarium - zliczylem ponad 30 sztuk w widocznych miejscach oraz w kilku widzialem taki bialy skrzep... - szybka rada kolegi... wyczysc akwarium porzadnie, co trzeba to wygotuj... teraz tylko bede patrzyl i patrzyl i mam nadzieje ze nie zobacze juz w swoim akwarium zadnych slimakow...
_________________ 30L, EHEIM PickUp 2008, Grzałka 30W, Oswietlenie Philips Aquarelle 15W, 13 x Red Fire, 12 x Neon Inessa, 1 x Atyopsis moluccensis oraz nowe 90L
Imię: Iwona Pomogła: 13 razy Wiek: 33 Dołączyła: 16 Maj 2007 Posty: 121 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-01, 16:16
Jeśli mowa o ślimakach to miałam ich w akwarium bardzo dużo , zawsze było ich pełno na szybach i roślinach.
Na początku starałam się ograniczać ich ilość przez odławianie tych z przedniej szyby, lecz szybko mi się znudziło i dałam sobie spokój..
Ostatnio zauważyłam że ślimaki zniknęły...wcieło je...wyparowały...nie ma ani jednego
Przy odmuleniu dna zauważyłam białe kuleczki które próbowały się wessać , myślałam że to resztki niezjedzonego granulatu ale okazało się , że to właśnie puste muszle ślimaków. Co się stało ze ślimakami nie wiem i wcale za nimi nie tęsknię
no to mialas farta.... cos je "wcielo"... i to na dobre....
moje roslinki na chwile obecna przezywaja kwarantanne w osobnym zbiorniku i tam jakies pojedyncze sztuki sie pojawiaja - pomimo moczenia sie w specjalnym roztworze....
_________________ 30L, EHEIM PickUp 2008, Grzałka 30W, Oswietlenie Philips Aquarelle 15W, 13 x Red Fire, 12 x Neon Inessa, 1 x Atyopsis moluccensis oraz nowe 90L
Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-17, 23:42
Arnoldzik napisał/a:
Czy ja mam może sam nauczyć bocje jak się poluje i zjada ślimaki? Siedzą schowane i w d....pie mają ślimaki ,których przybywa. Jeszcze słyszę codzień od mojej żony że szkoda kasy na te bocje( fakt faktem kupione były w celach czysto komercyjnych -pod hasłem "ślimakom zero szans". Chyba sie pozbędę kogoś tylko nie wiem jeszcze czy żony czy bocji.
wiem ze stary temat ale odpowiedz mnie rozbawila ....proponuje pozbyc sie zony hehehe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.