Wys³any: 2008-07-14, 22:00 Kiedy Kazia sece bola³o
Witam
w zwi±zku z tym ¿e w nie d³ugim czasie mogê zmieniæ miejsce zamieszkania. Moi rodzice wpadli z wizyta do mojego pokoju. A ¿e by³ to akurat czas kiedy ma³e mi siê mno¿y³y w moim pokoju prócz standardowo 8 zbiorników sta³o jeszcze 10 mniejszych dla narybku.Ogó³em 18 zbiorników które zastawia³y mi ca³y pokój. I w³a¶nie w czasie tej wizyty dowiedzia³em siê ¿e maja oni zamiar zmieniæ mieszkanie w najbli¿szym czasie (1-2 lata dla niektórych to czas bliski dla nie których daleki) wiec muszê zmniejszyæ ilo¶æ posiadanych akwariów do max 2. By³ to dla mnie cios w same serducho lecz niestety decyzja rodziców by³a ostateczna dali mi pól roku na wykonanie zadania. Zastanawia³em siê prawie miesi±c co z tym fantem zrobiæ postanowi³em ze 2 akwaria które zostan± bêdzie to 400l i ukochane 60l do experymentów i badañ. W 400 zostawi³em wszystkie pyski do których mam sentyment a w 60l zosta³o to co jest. Pozosta³e 6 akwariów posz³o do likwidacji (wczoraj sprzeda³em ostatnie ryby) Na szczê¶cie w okolicy znam hodowców którzy odkupili ode mnie ryby wiec moje serce by³o radosne ¿e pyski bêd± pod dobra opiek±. Narybek te¿ odsprzeda³em dla okolicznych hodowców i ludzi którzy potrzebowali akurat ryb . Z faktu cze czê¶æ sprzedanych ryb to by³y ryby z od³owu lub f1 otrzyma³em za nie piêcio cyfrowa sumkê.(lecz pieni±dze szczê¶cia nie daj± ale w ¿yciu pomagaj± ;]). OK wiec to by³a ta gorsza strona przeprowadzki dobra strona jest to ¿e za moje cierpienia rodzice zaproponowali mi ¿e bêd± szukaæ mieszkania które albo bêdzie mia³o sporo wiêkszy drugi pokój dla mnie ni¿ mam obecnie albo wezm± mieszkanie o jeden pokój wiêcej które bêdzie do dyspozycji moich akwariów.Lecz by³ ma³y haczyk puki rodzice nie wiedzeli ile moje akwa s± warte i kazali mi p³aciæ tylko za pr±d który mój pokój ci±gn± w kilowatach( umowa miedzy mn± a ojcem mam nawet pod licznik w pokoju.) jednak teraz ich wiedza o akwarystyce siê powiêkszy³a (pod wzglêdem ekonomi hodowlanej) wiec za ten swój dodatkowy pokój dok³adam siê do mieszkania sam (chodzi o ta sumke co dostalem za ryby) w zamian w tym swoim pokoju mogê stawiaæ nieograniczona liczbe akwa oraz swój pokój tez b±dê móg³ nimi zawaliæ o ile nadal koszty bede bral na siebie(do tej pory mia³em ograniczenia w ilo¶ci akwa jaka moglem mieæ w pokoju ).
Wiec tak wygl±da moja smutno weso³a historia z czasu kiedy nie by³o mnie widaæ na forum.
PRZEPRASZAM ZA PISOWNIE
_________________ Twórca wielu z³otych ciach. Przynajmniej jest weso³o ;]
MOJE RYBY KOCHAJ¡ METAL
"...Everybody's going to the party have a real good time..." B.Y.O.B.-SOAD
Czy s± tak bardzo wyrozumiali to sam nie wiem w ka¿dym razie wiêkszych k³opotów z nimi nie mam okres buntów i wojen domowych mam ju¿ za sob± (wojny najczê¶ciej wybucha³y jak namowie mame na kolejne akwarium i przyniosê je do domu a ojciec o niczym nie wiedzia³). W obecnym mieszkaniu mia³em limit 10 akwari wiêkszych ni¿ 40 litrów 3 akwaria miedzy 20-40 i 10 mniejszych ta liczbê naprawdê ciê¿ko by³o wytargowaæ ale mi siê uda³o jak zaprosi³em raz na pokaz jak ryby zjadaj± mi narybek. W nowym mieszkaniu jestem na 100% pewny ze dostane znowu pod licznik na energie i mo¿e jeszcze na wodê mi za³o¿± jak se doci±gne do pokoju. Poprostu dlanich to jest moje hobby i moja kasa
MOJE RYBY KOCHAJ¡ METAL
Akwa by³o od 400L do 60. Za ryby dosta³em sporo sumê ale nie powiem dok³adnie ile bo po prostu bêd± dyskusje powiedzia³em ¿e by³a 5 cyfrowa wiec mo¿e byæ 10.000z³ a mo¿e i 99.000 z³oty
MOJE RYBY KOCHAJ¡ METAL
A co w tym dziwnego? Kolega mia³ 18 akwariów, wiêc trochê to pr±du ¿re, a skoro Kazio mo¿e na swoich zbiornikach trochê zarobiæ, to czemu nie móg³by p³aciæ? Nie rozumiem.. Czy to ¿e mieszka z rodzicami i jest niepe³noletni od razu równa siê temu, ¿e trzeba ¿erowaæ na starszych ile siê da?
Wed³ug mnie uk³ad z osobnym (op³aconym przez niego) pokojem jest ca³kiem sensowny -- przynajmniej nie bêdzie k³ótni o ilo¶æ zbiorników i w±tpiê, aby rodzice ponownie stwierdzili tak po prostu, ¿e ma siê pozbyæ ich czê¶ci.
hodowca_rybek
Imiê: BD Pomóg³: 33 razy Do³±czy³: 05 Mar 2008 Posty: 487 Sk±d: BD
Wys³any: 2008-07-17, 12:24
Skillya ujê³a to o co mi chodzi³o lepiej ni¿ sam bym wymy¶li³. Rodzice pokazuj± Kaziowi, ¿e mo¿na wiele, ale nic nie ma za darmo.
To niechodzi ze rodzice mi kase zabieraj± oni poprostu dali mi wybór ¿e skoro biora nowe mieszkanie to za dodatkowa kase moga wziasc dla mnie jeszcze jeden pokoj
MOJE RYBY KOCHAJ¡ METAL
Pojemno¶æ:: brak
Imiê: Marcin Pomóg³: 11 razy Wiek: 16 Do³±czy³: 25 Cze 2008 Posty: 450 Sk±d: Ostrów wlkp
Wys³any: 2008-08-06, 15:17
Kazio napisa³/a:
Za ryby dosta³em sporo sumê ale nie powiem dok³adnie ile bo po prostu bêd± dyskusje powiedzia³em ¿e by³a 5 cyfrowa wiec mo¿e byæ 10.000z³ a mo¿e i 99.000 z³oty
powiedz jakie to by³y rybki i ile mniej wiêcej ich by³o
_________________ "Attero Dominatus Denique Interimo"
Adamas1
Pojemno¶æ:: 85L + 10L+10
Imiê: Adam Pomóg³: 1 raz Wiek: 17 Do³±czy³: 23 Cze 2008 Posty: 303 Sk±d: z wioski
Wys³any: 2008-08-09, 09:32
18 akwariów ja mam niestety w moim pokoju na akwaria tylko parapet
, bo moje pó³ki na szafie s± strasznie niskie 23 cm, jedn± szafe tata mo¿e mi przerobiæ
[ Dodano: 2008-08-09, 10:33 ]
jakie rybki ci siê tak rozmna¿a³y?
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Micha³ Kryñski - w³a¶ciciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.