Pojemność:: 54 + 240
Imię: Piotr Pomógł: 214 razy Wiek: 29 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 3412 Skąd: Mielec
Wysłany: 2008-01-11, 13:18
mateusz1992 napisał/a:
Acha no spoko , kupię do akwa około 120 litrowego np. gdzieś z 5-6 sztuk i jaka ryba denna może być do nich ??
[ Dodano: 2008-01-11, 13:13 ]
Albo kupć dużą parkę już ) bo umnie w zoologu już czasami większe parki są na sprzedaż
polecam pierwszy sposób zarybiania... skąd wiesz że kupujesz dobraną parę??? a tak masz pewność żę otrzymasz zgodne małżeństwo
ryby denne niestety odpadają... księżniczki opanowują całe akwa stopniowo.. a ich sposób rozmnażania praktycznie eliminuje możliwość trzymania ryb dennych
ja bym pomyślał o czymś pod powierzchnię... oczywiście jeżeli koniecznie chcesz inne ryby w tym samym akwa
ksiezniczki sa agresywne podczas tarla i gdy maja mlode (praktycznie jak kazda pielegnica) a tak dzien w dzien sa spokojne czasem cos pogonia czasem cos dziubna u mnie sa dosc spokojne
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-07-23, 07:20
Moje księżniczki to normalnie bardzo spokojne, wręcz strachliwe ryby. Nie zalecałbym jednak trzymania z nimi innych gatunków, gdyż- tak jak napisaliście wyżej, podczas tarła lub zagrożenia terytorium stają się agresywne.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
darianus
Pojemność:: 200 L i 112L
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiński
Wiek: 31 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 164 Skąd: Działoszyn
Wysłany: 2008-12-21, 22:19
Księżniczki z burundi to piękne ryby, ale nie nadają się do akwarium ogólnego (chyba, że jedna sztuka). Jednak zachowanie i rozmnażanie tych ryb w jednogatunkowym zbiorniku, to coś niesamowitego. Długo się zastanawiałem, czy nie założyć jednogatunkowego baniaka z księżniczkami, poszedłem jednak na łatwiznę i mam to co większość (ameryka południowa). Może kiedyś
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6629 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-12-23, 12:32
darianus napisał/a:
Księżniczki z burundi to piękne ryby, ale nie nadają się do akwarium ogólnego (chyba, że jedna sztuka)
To stadna ryba. Trzymanie jednej sztuki to tortura... parka to minimum. Poza tym, ich agresywność nie jest aż takim problemem, jeżeli żyją w odpowiednio dużym zbiorniku. Większym problemem przy próbie hodowli księżniczek w akwa ogólnym są parametry wody - te ryby wymagają twardej i zasadowej wody, podczas gdy większość gatunków ma wymagania dokładnie odwrotne - woda miękka i odczyn lekko kwasowy lub obojętny.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 54 + 240
Imię: Piotr Pomógł: 214 razy Wiek: 29 Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 3412 Skąd: Mielec
Wysłany: 2008-12-23, 14:31
maol napisał/a:
To stadna ryba.
Ale szerzycie tu poglądy...
Gwarantuje że po miesiącu ze stada zostanie para, a pozostałe jednostki albo będą włączone jako pomocnicy (chłopcy do bicia) co rzadko się zdarza, albo - co jest bardziej prawdopodobne - zginą śmiercią tragiczną
Księżniczki to nie są ryby stadne.... kupujemy dobraną parę, albo samca i samicę licząc że sobie wpadną w oko... większą ilość ryb wpuszczamy tylko na krótki okres do dużego zbiornika by zaobserwować które się ze sobą dobiorą, po tym resztę odławiamy....
Księżniczki tworzą RODZINY, nie STADA.... to różnica więcej niż "prawie"
darianus
Pojemność:: 200 L i 112L
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiński
Wiek: 31 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 164 Skąd: Działoszyn
Wysłany: 2008-12-23, 16:33
maol napisał/a:
To stadna ryba.
Raczej nie. To są tak zwane grupy rodzinne. Dla laika, który spojrzy na poniższy link, pewnie uzna że to bardzo towarzyskie piękne rybki.
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
Problem polega na tym, że jak do tego pseudo stadka wpuścimy obcą księżniczkę, to zostanie ona szybko zabita.
PS
Kiedyś miałem księżniczkę (1 sztuka) w akwarium ogólnym ok 2 lat, i było ok
Teraz mam jednego samca Pielęgnicy Ellioti w ogólnym (zabił samicę, z którą 2 razy odbył tarło) i też jest ok
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.