Coś nie mogłam wejść na tą dyskusję!
Mam pytanko odnośnie tych zbrojników bo mam odchowaną gromadkę i wszystkim wyrosły wypustki na pysku oczywiście mniejsze, lub większe. Czy to oznacza że wszystkie są samcami? Czy samicy również mogą wyrosnąć te wypustki, jak czasem kobietom rosną wąsy?
Dziękuję za odpowiedź.
Teraz już chyba wiem co jest co i chyba jednak mam jakieś może nawet dwie takie samice i jednego młodego samca z ładnym "porożem". Kiedyś już dwukrotnie zbrojniki złożyły mi ikrę i wychowały potomstwo, ale samic nigdy nie sprzedają bo jak mi powiedział sprzedawca "to kury znoszące złote jaja", więc taką samicę trzeba odchować samemu. To teraz z czystym sumieniem mogę sprzedać nadmiar zbrojników.
Mam tylko wątpliwości czy takie samice są w pełni zdolne do rozrodu?
No właśnie, więc kupiłam więcej osobników niż mi potrzebne i wyrosły z nich same samce i wąsate panienki. Ciężko je złapać na fotki, ale spróbuję i może mi to trochę zająć.
Wracam z "polowania" na zbrojniki i to co udało mi się sfotografować:
To są problematyczne osobniki, bo mam jeszcze młodego samca, mniejszego samca albinosa - chyba dlatego nie urósł i mój ostatni nabytek (ze zbrojników) jakiś młodzik ale chyba będzie samiec bo już mu coś rośnie.
DSC00067.JPG Ten osobnik jest bardzo duży i ma co prawda nieduże wąsy jedynie wokół otworu gębowego, ale to chyba jednak samiec.
Plik ściągnięto 22 raz(y) 282,64 KB
DSC00073.JPG To jest chyba właśnie taka wąsata panienka ponieważ jest krótsza i ma jakby bardziej krępą budowę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.